Kde získat tipy na dobré knihy?

 manipulation-4562836_1920


Máte chuť na kvalitní a výživné čtivo? Anebo dumáte nad tím, které knihy ze seznamu doporučené četby si vybrat?
 
  • Samozřejmě, není nad dobrou radu někoho jiného, kdo se vyzná a jehož čtenářský vkus vás oslovuje. A pochopitelně nad osobní a přímé listování v knize, kterou fyzicky držíte v ruce, ideálně v prostorách domova, knihkupectví či knihovny.
  • Ale i na internetu se lze dozvědět mnoho zajímavého a inspirujícího.

  • Rozhodně zkuste zavítat na stránky databazeknih.cz, která je na tomto poli takovou pomyslnou českou jedničkou. Najdete tu ucelený literární přehled, hvězdičkové hodnocení jednotlivých knih, komentáře čtenářů, povědomí o novinkách, informace o autorech i nejrůznější knižní žebříčky. A ledacos dalšího. Také si tu díky tzv. štítkům můžete vybrat knihu přesně podle svého gusta, ať už podle tématu, postavy, nebo třeba doby, ve které se příběh knihy odehrává.
  • Podobné možnosti vám nabízejí i další české stránky – Československá bibliografická databáze, cbdb.cz.
  • Ze zahraničních databází je přínosné navštívit stránku goodreads.com, na které kromě jiného zjistíte, v jakých všech jazycích daná kniha vyšla a do jakého hávu ji různé národy oblékly.
  • A co si budeme nalhávat – i knižní outfit je důležitý a atraktivní obálka dobré knize rozhodně neuškodí.

 

 Pixel6

  • Pokud se podíváme na stránky věnované knihám konkrétních žánrů a formátů, pak by milovníci příběhů a myšlenek zachycených v bublinách a rámečcích určitě neměli vynechat comicsdb.cz. Komiksoví fanoušci tu naleznou mj. přehledy podle sérií, žánrů, autorů i nakladatelství.
  • Pro milovníky populárního sci-fi a fantasy je určena stránka legie.info.cz, která pomůže rozšířit vaše možnosti navštívit jinou planetu či časovou rovinu i setkání s vampýry, nekromanty a dalšími specifickými bytostmi. A pokud by nestačilo ani to, můžete si prolistovat internetový magazín sarden.cz.
  • Kdo je fanoušek drsných, jemných, rozervaných i zcela konzervativních detektivů, inspektorů, komisařek či vyšetřovatelek, mohl by si přijít na své na stránkách pitaval.cz, tedy databáze detektivní, thrillerové a špionážní literatury.
  • A kdo by se chtěl dále literárně obohatit, může zavítat na stránky citarny.cz, což je nejstarší český portál o knihách, spisovatelích, čtenářství, historii a dalších zajímavostech.

 

maskot1

  • Při výběru kvalitní literatury, tím spíše pro mladší čtenáře, se určitě vyplatí prozkoumat oceněné knihy, k čemuž přispěje Zlatá stuha – cena udělovaná tvůrcům nejlepších knih pro děti a mládež vydaných v českém jazyce. Je to jediná cena v ČR zaměřená výhradně na tento typ literatury a je udílena z hlediska několika kategorií i žánrových rozlišení. Na stránkách zlatastuha.cz. se s oceněnými tituly můžete seznámit.
  • Stejně tak i na stránkách v současné době patrně nejprestižnější české literární ceny – magnesia-litera.cz. Ta se zabývá především knihami pro dospělé, avšak i ona má svoji kategorii pro mladší čtenáře. A samozřejmě také Nobelova cena za literaturu, Cena Hanse Christiana Andersena, Pulitzerova cena a další – ale vyhledat si seznam oceněných knih a autorů pro vás jistě bude hračka.
 
 
 
Nuže, vzhůru za dobrou literaturou ;-)